25 Eylül 2007 Salı

Cihangir yapılaşma tarihi

Cihangirde ilk bina 1559 yılında, Kanuni Sultan Süleyman’ın Halep’te 22 yaşında ölen oğlu Şehzade Cihangir adına yaptırdığı bir Mimar Sinan eseri olan Cihangir Camii’dir. Ayrıca inşa edilen tekke ve sıbyan mektebi ile caminin çevresinde bir mahalle oluşmaya başlar. Cihangir adı ise ilk kez 1961 tarihli bir metinde yer almıştır. 17.yy'dan sonra bölgede yapılaşmada bir artış olur, çevresinde bir canlılık oluşur. Ancak nufus yoğunluğu ve yapı yoğunluğu ve yapılaşmanın ahşap olması nedeniyle bölgede yangın önemli bir sorun haline gelir. Bu nedenle bölgenin tulumbacıları ünlüdür. Gene yangınlara bağlı olarak bölgede çeşmeler inşaa edilmiştir. zaman içinde toplam 21 çeşme yapılmış ve bugun hala 17sinin yerinde durduğu söyleniyor. Kaç tanesinden su aktığı konusunda bir bilgiye ulaşamadım, sanırım yerinde görmek gerekiyor.




Fotoğrafa tıklarsanız haritanın daha büyük halini görebilirsiniz. http://www.e-harita.gen.tr/beyoglu/ sitesinden aldığım bu haritada 5 çeşme görülüyor. Belki de 5 tanesinden su akıyordur gidip bakacağım.


Fazla ayrıntısa girmeden kısaca değinmek istiyorum. 1925'de tekkelerin kapatılması ve 1997 büyük yangınından önce tam bir tekkeler merkeziymiş cihangir. Ama şu an neredeyse tamamı yok olmuştur.


19.yy'dan itibaren ülkemizdeki İtalyan ve Rum mimarların Art Nouveau ya da Art Deco denilen tazlardaki, dekoratif süslemeleri ağır basan -üstleri pasta gibi süslenmiş - yığma yapılar hızla ahşabın yerini almaya başlamış.


Şu an karma karışık bir yapılaşma var ama hala 50-120 yaşlarında Art Nouveau, Art Deco ve birinci ulusal mimarlık sitilinde yapılarla karşılaşmak mümkün.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder